Size bir telefon kadar yakınız
+90 544 642 8090
Dil Seçin
trende

Raylı Sistemler Akademisi ( Bir Trenin Doğuşu )

01.12.2014
630 görüntülenme
Raylı Sistemler Akademisi ( Bir Trenin Doğuşu )

Raylı Sistemler Akademisi ( Bir Trenin Doğuşu )

Raylı Sistemler Akademisi Başladı !

Üniversitemiz Raylı Sistemler Kulübü ve Raylı Sistemler Derneği işbirliğinde 1-2 Aralık tarihleri arasında düzenlenen “Raylı Sistemler Akademisi” açılış programı gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa; Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Durmazlar, Rail-Tur Vagon Endüstrisi A.Ş., TÜLOMSAŞ, VAKO, TUVASAŞ Firma yetkilileri, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrencilerimiz katıldı.

Raylı Sistemler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Kemal Faruk Doğan : “Sayın Rektörüm değerli akademisyen hocalarım tecrübelerini ve deneyimlerini bizlerle paylaşan değerli misafirlerimiz ve sevgili öğrenciler hepiniz hoş geldiniz. 2011yılında Raylı Sistemler Mühendisliği’ni tercih ederek başladığımız bu yolda birçok faaliyet etkinlik ve projeler gerçekleştirdik. Raylı Sistemler Derneği’ni kurarak hedeflerimizi büyüttük. Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümünün mimarı Prof. Dr. Burhanettin Uysal hocamızın ve Karabük Üniversitesi’nin desteğini hep yanımızda hissettik. Raylı sistemler sektörü için Karabük Üniversitesi ’inde yürütülen projeleri, etkinlikleri, çalışmaları hangi kurumların ve kimlerin yaptığı değil bunların ne için yapıldığı önemlidir. Karabük Üniversitesi daha gelişmiş bir Türkiye için çalışmaktadır. Bizler bu ülkeye daha iyi mühendisler yetişmesi için etkinlikler, eğitimler düzenliyoruz. İnanıyoruz ki bu ülkenin gelişmesi için sizlerle birlikte çok büyük çalışmalar gerçekleştireceğiz. Bizler desteklerinden ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal hocamıza, Karabük Üniversitemize, değerli sektör büyüklerime ve değerli katılımcılara şükranlarımı sunarım.” dedi.

Raylı Sistemler Kulübü Başkanı ve Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Alper Buğra Kocaöz: “Sayın Rektörüm, değerli misafirlerimiz, Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmekte olduğum Raylı Sistemler Kulübü’nün değerli üyeleri, hepiniz Raylı Sistemler Akademisi etkinliğimize hoş geldiniz. Raylı Sistemler Mühendisliği alanında akademik olarak ilk ve tek faaliyet gösteren üniversitemizin destekleriyle kurulan Raylı Sistemler Derneği’nin etkinliğe katkısından dolayı teşekkürlerimizi sunarız. Öğrenci inisiyatifinin ön planda tutulduğu, markalaşan Karabük Üniversitesi’nde 2012 yılında kurulan 40’dan fazla etkinlik gerçekleştiren kulübümüz, ülkemiz için önem arz eden raylı sistemler alanında sektörü ve eğitim alanını buluşturmaya devam ediyor. Son yıllarda ülkemizde başlıca yatırım alanlarından biri olan Raylı Sistemler sektörü ülkemiz ve dünya ekonomisine kayda değer bir katkı sağlamaktadır. Başlıca lojistik ve ulaşım alanlarında öncü olan raylı sistemler sektörüne kalifiye eleman yetiştiren Karabük Üniversitesi’nde yarının liderlerine bu sektörü tanımaları, bilgi edinmeleri için etkinlikler gerçekleştirmekteyiz. Raylı Sistemler Akademisinde ‘Bir Tren Doğuyor’ başlığı altında Raylı Sistemler sektörünü hedef edinenler ve merak edenler için alanında uzman kişilerle belirlenen başlıklarda eğitimler düzenlenecektir. Markalaşan Karabük Üniversitesi’nde markalaştırmayı hedeflediğimiz Raylı Sistemler Akademisi’nin düzenlenmesi için organizasyon ekibimiz özveri ile çalışmıştır. Akademinin amacı mühendis adaylarının özellikli konularda bilgi edinmesini sağlamaktır. Etkinliğimiz için davetimize teşrif eden sektörün uzman firmalarının uzman mühendisleri ile kaliteli bir eğitim programı ortaya çıkmıştır. Bir sonraki yarıyılda gerçekleşecek raylı sistemler akademisinde daha farklı konuları ve uzmanları sizlerle buluşturmak için çalışmalara başlamış bulunmaktayız. Bizlere bu çalışmalarımızda destek veren başta Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a, Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına değerli akademisyen hocalarımıza, davetlerimizi kırmayıp tecrübelerini ve deneyimlerini bizlerle paylaşan değerli misafirlerimize şükran ve minnetlerimizi sunarız. Karabük Üniversitesi Raylı Sistemler Kulübü ve Raylı Sistemler Derneği olarak çıktığımız bu yolda Gelişim Bizimle Rayında diyor, eğitim dolu bir etkinlik olması temennisiyle katılan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal; “Hepinizi saygıyla selamlıyorum. İnanın ki bu benim için çok önemli bir konuşma. Bir ailenin bir çocuğu vardır ve ilk kez resim çiziyordur. İlk çizdiği resim evin en önemli köşelerinde uzun süre asılı durur. Bugün ben de o heyecanı yaşıyorum. Karabük Üniversitesi’nin öğrencileri daha eğitim dönemlerinde bir dernek kurup, ülkenin geleceğini planlamak, bu amaçta sektörle üniversitelerle iş birliği yapmak ve problemleri analiz etmek için bir araya geliyorlar. Üniversiteler gerçek hayatın tatbikat alanıdır. Eğer öğrenciler üniversitede belirli şeyleri icra edemiyorlarsa zaman kaybı yaşamış olacaklardır. Taşın sert olduğunu gerçek hayata atıldıkları zaman öğrenecekler, fakat Karabük Üniversitesi’nde okuyan siz değerli gençler, hayatın sert ve acımasız olduğunu üniversite sıralarında anlama fırsatını yakalamış oluyorsunuz. Bilgi çok hızla değişmektedir. Belki aradığınız bilgiyi üniversitelerde de bulamıyorsunuz. Bulmuş olsanız bile bilgi çok hızlı bir şekilde eskiyerek işe yaramaz hale gelmektedir. Dünyada ki bilgi birikimi her beş yılda iki katına çıkıyor. Sizler üniversiteyi bitirene kadar öğrenmiş olduğunuz bazı bilgilerin bir anlam ifade etmediğini, gerçek hayata atıldığınızda ne kadar çok şey öğrenmeniz gerektiği ortaya çıkacaktır. Sizin dernekleşme faaliyetiniz sektördeki uzman bireyleri burada buluşturmuş olmanız ve sektör yetkililerinin de bilgi ve birikimlerini sizlerle paylaşmaları sizlerin bilgiye ne zaman ihtiyaç duyduğunuzda o bilgiye ulaşabilmeniz için yarar sağlayacaktır. Öğrenme hayat boyu devam etmek zorundadır. Hayat boyu devam etmezse sizin rekabet gücünüz de olmayacaktır. Karabük Üniversitesi olarak; ‘Biz en iyi Makine Mühendisini en iyi Raylı Sistemler Mühendisini yetiştirirken aynı zamanda da geleceğin liderlerini yetiştiriyoruz.’ diyoruz. Bu toplantıda bu sözlerimizin en somut örneklerinden bir tanesidir. Öğrencilik yıllarında dernek kurabilen, sektörle bir araya gelebilen arkadaşlarını toplayabilen neticede oyun kurabilen gençlerimizi yetiştirdiğimizi iddia ediyorduk ve bunun meyvelerini bugün burada görmek beni gerçekten çok mutlu etti. Bu organizasyonun hazırlanmasında emeği geçen herkese, katılımcılarımıza şükranlarımı arz ediyorum geleceğinizin parlak olması temenni ederek ve buna inanarak hepinize başarılar diliyorum.” dedi.

Durmazlar Makine Homologasyon ve Test Mühendisi Hasan Erdinç Berber; “Üretim proseslerinin kaynak, talaşlı imalat, kumlama, astar ve boya sistemlerinden oluşur. Ürünün imalatında büyük kolaylık ve proseslerin akışını kontrol etmek için imkân sağlayacaktır. İçinize sinen bir tasarım için fikir alışverişinde bulunmanız sizin yararınıza olacaktır.” diyerek yaptığı sunumda Gövde tasarısı; TS EN 12663, TS EN 15227, TS EN 14752,TS EN 12663,TS EN 15227 araç gövde, tasarım montajı, testleri ve standartlarını anlattı ve bu standartlarla ilgili örnekler verdi.

Rail-Tur Vagon Endüstrisi A.Ş. Danışmanı Özdemir Aslan : “Ürünler herkesin aynı amaçla kullanması amacıyla ortaya koyulmuş standartlardır. Standartları doğru yorumladığınız takdirde sonuca kolaylıkla ulaşılabilir.” diyerek yaptığı sunumda raylı sistemlerin kaynak hazırlama, tasarım-proje, üretim, büküm, montaj, kalite-kontrol, kumlama, boyama aşamaları hakkında bilgiler verdi.

Durmazlar Raylı Sistemler AR-Ge Mühendisi Serkan Öndül yaptığı sunumda Yüksek voltaj ekipmanları; pantograf, yüksek hızlı devre kesici, yardımcı güç kaynağı, havalandırma sistemleri, ısısensörleri, kontrol ve diyagnostik ekranı, olay görüntüleme penceresi, durum ikonları, kısa yol tuşları, enerji bilgileri havalandırma kontrol ve hata mesajları, sürüş grafikleri, fren ve motor durumları, yolcu bilgilendirme sistemleri, kullanılan ekipmanlar, yolcu dış, iç, yan bilgilendirme ekranları, kamera güvenlik, araç kontrol sistemi, anons sistemi, iletişim alt yapıları, ipekböceğinin bazı fonksiyonları, otomatik tren koruma sistemi, lazer engel algılayıcı sistem, kapı hassas kenarları, ışık bariyeri, olay kaydedicileri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

TÜLOMSAŞ Genel Müdürlüğü Makine Mühendisi İbrahim Erşahin yaptığı sunumunda; Çeken araçların enerji, güç aktarma organizasyonu, frenleme sistemi ve tekerlek sistemine göre sınıflandırılması, elektrik tahrikli sistemler, elektrikli demiryolu araçları, cer motoru, aks şanzımanları, kardan şaftlar, çeken araçların sınıflandırılması, dizel elektrik ana hat lokomotifleri, dizel motorların avantajları, dizel motorların sınıflandırılması, soğutma sistemleri, su soğutmalı motorlar, lokomotifte dizel motorlar, aşırı doldurma şekilleri ile ilgili bilgiler verdi.

VAKO Fabrikası’nın tanıtımı yaparak sunumuna başlayan VAKO Fabrikası Müdürü Ahmet Demirkoparan Vagon örnekleri, Y25 boji, yolcu vagon bojileri, bojilerin fonksiyonları, Y25 bojinin başlıca ana parçaları, boji şasisi, fren elemanları, süspansiyon, boji üretim prosesleri, rapsa uygulamaları ve yeni nesil fren sistemleri hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verdi.

Türkiye Vagon Sanayi A.Ş tanıtımını yapan TUVASAŞ Makine Mühendisi Erbil Bilgin Boji ve türleri, tasarım ve montaj işlemleri-prosedürleri, boji şasisi imalat prosesi, fren sistemleri, anti-roll bar(tarsiyon mili)sistemi, fren boru tesisatı, boden yağlama sistemi, tekerlek takımı montajı, birinci ve ikinci süspansiyon sistemi, topraklama kablosu montajı ve boji yük testi ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Bugün başlayan Raylı Sistemler Akademisi yarın gerçekleşecek olan oturumlarla devam edecektir.