Size bir telefon kadar yakınız
+90 544 642 8090
Dil Seçin
trende

Raylı Sistemler Derneği 2018-2019 Yılı Hedeflenen Faaliyetleri

25.10.2018
140 görüntülenme
Raylı Sistemler Derneği 2018-2019 Yılı Hedeflenen Faaliyetleri

25Raylı Sistemler Derneği 2018-2019 Yılı Hedeflenen Faaliyetleri

1. Raylı Sistemler Derneği Organizasyon Yapısı

1.1. Yönetim Kurulu ve Organizasyon Şeması
Raylı Sistemler Derneği’nin 3 Ağustos’ta web sitesinde duyurusu yapılan ve 25 Ağustos’ta yapılan genel kurul sonrasında yönetim kurulu ve organizasyon yapısı değişmiştir. Yönetim Kurulu ve Organizasyon Yapısı aşağıda gibidir.

Genel Kurul
Denetim Kurulu
Yönetim Kurulu
1. Başkan: Kemal Faruk Doğan
2. Başkan Yardımcısı: Yalgın Kahraman
3. Genel Sekreter: Alper Buğra Kocaöz
4. Finans ve Mali İşler Sekreteri: Oğuzhan Tuna
5. Yönetim Kurulu Üyesi (Eğitim Direktörü): Çağlar Cemre Erdem
6. Yönetim Kurulu Üyesi (Tanıtım ve Etkinlik Direktörü): İzel Orak
7. Yönetim Kurulu Üyesi (Üniversiteler Direktörü): Fatih Mehmet Çelikkaya
8. Yönetim Kurulu Üyesi (Üye İletişim Direktörü): Duran Hakan Pala
9. Yönetim Kurulu Üyesi (Mesleki Çalışmalar Direktörü): Muhammet Kaya
Onur Kurulu
Danışma Kurulu
Eski idari kurullarımız, yönetim kuruluna bağlı olarak Karabük Üniversitesi Komitesi olarak faaliyet gösterecektir.
Karabük’te Derneğimiz yönetim kurulunu Fatih Mehmet Çelikkaya, İzel Orak ve Duran Hakan Pala temsil etmektedir.

1.1.1. Karabük Üniversitesi Komitesi
Karabük Üniversitesi Komitesi, Karabük’te ve Karabük’te üyelerimize yönelik düzenlenecek olan faaliyetlerimizde ve ayrıca ihtiyaç duyulan diğer Karabük dışında gerçekleştirilecek faaliyetlerimizde görev ve sorumluluk alacaktır. Bu görev ve sorumluluk gönüllülük esasına göre gerçekleştirilecektir. Ayrıca komite, dernek amaçlarına uygun olduğu sürece farklı etkinlik ve çalışmalar da düzenleyebilirler ve dernek yönetiminden talep edebilirler. Karabük Üniversitesi Komitesi’nin dernek yönetim kurulu ile olan koordinasyonunu sağlamakla görevli birincil sorumlu Üniversiteler Direktörü “Fatih Mehmet Çelikkaya” dır.
Karabük Üniversitesi Komitesi; Komite Yönetimi ve Komite Üyelerinden oluşmaktadır. Komite en az iki hafta da bir toplantı düzenleyerek faaliyetlerde gönüllülük esasına görev dağılımı ve görev takibi yapacaklardır.
Komite yönetimi eski idari kurullarımız arasından komite üyeleri tarafından, yönetim kurulu onayı ile seçilecektir.
Komite Yönetimi 9 kişiden (Komite Koordinatörü, Komite Koordinatör Yardımcıları, Komite Sekreteri ve Koordinatörler) oluşacaktır. Seçilen komite yönetimi görev dağılımını kendileri belirleyeceklerdir.
Komite yönetiminde yer almak için komite üyelerinin aşağıda ki formu doldurmaları gerekmektedir. Form doldurduktan sonra komite yönetimine aday olan üyeler, komite üyelerinin oylamasına sunulacak ve yönetim kurulunun da onaylaması ardından çalışmalara başlayacaktır.
Form: https://goo.gl/forms/luP5EInAxyRUJNDv1

2. 2018-2019 Yılı Faaliyet Hedefleri

2.1. Eğitim ve Kariyer Faaliyetleri

2.1.1. Mesleki Eğitimler
Raylı Sistemler Derneği tarafından mühendis adaylarının mesleki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla mesleki eğitimler düzenlenecektir. Eğitim programları aşağıda ki gibidir;

Raylı Sistemler Araç Mühendisliği Eğitimleri
Raylı Sistemler Sinyalizasyon ve Telekomünikasyon Mühendisliği Eğitimleri
Raylı Sistemler Altyapı Mühendisliği Eğitimleri
Raylı Sistemler Üstyapı Mühendisliği Eğitimleri
Raylı Sistemler İşletmeciliği Eğitimleri
Sistem Mühendisliği Eğitimleri
Yukarıda belirtilen eğitimlerimiz en az 48 saatlik eğitimler olacaktır. Eğitim formatı aşağıda ki gibidir;

Teorik Eğitim
Saha/Atölye/Teknik Ofis’te Uygulamalı Eğitim
Sınav
Sertifika
Eğitimlerimiz akademik takvime de uygun olarak yaz dönemleri de dahil olmak üzere 2018-2019 yılı içerisinde gerçekleştirilecektir. Eğitimlerimizden sadece “Raylı Sistemler Mühendisliği” öğrencileri ve dernek üyelerimiz faydalanabilecektir

.
2.1.2. Kariyer Eğitimleri
Mühendis adaylarının mezuniyet sonrası süreçlerine destek vermek için kariyer eğitimleri düzenlenecektir. Derneğimiz tarafından düzenlenecek olan “Kariyerim Rayında” etkinlik için hedeflenen program aşağıda ki gibidir;

Raylı Sistemler Mühendisliği Mezunları İle Söyleşi
Sektörümüzün İnsan Kaynakları Uzmanları İle Söyleşi
Kariyer.net Katılımı İle İş Alım ve Mülakat Süreçleri Semineri
2.1.3. Demir Mentör Programı
Mühendis adaylarına destek, danışmanlık ve motivasyon sağlamak amacıyla Raylı Sistemler Mühendisleri ile mühendis adayları arasında “Demir Mentör Programı” uygulanacaktır.
Raylı sistemler mühendislerinin deneyimlerini ve çalıştıkları alanda ki bilgilerini aktardığı bu öğrenme-gelişim ilişkisinde mühendis adaylarının teknik açıdan daha donanımlı ve iş kültürüne uyumlu olmaları sağlanacaktır.
Bu program kapsamında mentörler mühendis adaylarına sağlanması hedeflenen destekler aşağıda belirtilmiştir;

Tavsiye
Teknik Danışmanlık (Tez, Araştırma vb.)
Staj İmkanı
Kariyer Gelişim Desteği
Profesyonel Network Paylaşımı
Staj Desteği
İşe Başlama Sürecinde Destek
Demir Mentör Programı’na başvurmak isteyenlerin 30 Ekim 2018 tarihine kadar başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir.

Başvuru Formu: https://goo.gl/forms/4YfxVGa87tAlxmBw1

Demir Mentör Programı’na Mentör olarak destek vermek isteyen mühendislerin aşağıda ki başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir.

Başvuru Formu: https://goo.gl/forms/VJkTPxJKSRLerc2o1

2.1.4. Staj ve İşbaşı Eğitim Programı
Raylı Sistemler Derneği tarafından yüzlerce mühendis adayına “Staj Ofisi” adı altında gerçekleştirilen çalışmayla staj imkanı sağlanmıştır.
Derneğimiz tarafından 2018-2019 döneminde endüstri stajları ve YÖK tarafından desteklenen 1(bir) yarı dönem endüstri stajı kapsamında destek sağlanması hedeflenmektedir.
Bu çalışmadan faydalanmak isteyenler için başvurular 2018 yılı Kasım ayı içerisinde açılacaktır. Bu çalışmada başvurular değerlendirilirken not ortalaması ve faaliyetlerimize katılım göz önünde bulundurulacaktır.

2.2. Mesleki Çalışmalar
2.2.1. MMO Bünyesinde Raylı Sistemler Mühendisliği Komisyonu Kurulması
Raylı Sistemler Mühendisleri mezuniyet sonrası Makine Mühendisleri Odası’na üyelik yaptırabilmektedir. Yapılan araştırmalar ve görüşmeler sonrasında, hak ve yetkilerimizin elde edilmesi amacıyla Makine Mühendisleri Odası altında “Raylı Sistemler Mühendisliği” komisyonları kurulması gerekmektedir. 2019 yılı içerisinde tamamlanması hedeflenen bu çalışma kapsamında, İstanbul, Ankara, Eskişehir başta olmak üzere 5 farklı Makine Mühendisleri Odası Şubesinde “Raylı Sistemler Mühendisleri” tarafından komisyon kurulacaktır.

2.2.2. Kamu İstihdamı Çalışmaları
Raylı sistemler mühendislerinin kamu istihdamının artırılmasına yönelik başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olmak üzere, Demiryolları Düzenleme Genel Müdürlüğü, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, TCDD Taşımacılık A.Ş. ve Belediye İştirakleri ile düzenli görüşmeler gerçekleştirilerek yoğun bir çalışma gerçekleştirilecektir.

2.2.3. İhalelerde Nitelikli Personel Olarak Raylı Sistemler Mühendisi Bulundurulması
Kamu tarafından açılan demiryolu ihalelerinde istenen nitelikli personeller arasında “Raylı Sistemler Mühendisi” ibaresinin de eklenmesine yönelik Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olmak üzere, Demiryolları Düzenleme Genel Müdürlüğü, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, TCDD Taşımacılık A.Ş. ve Belediye İştirakleri ile düzenli görüşmeler gerçekleştirilerek yoğun bir çalışma gerçekleştirilecektir.

2.2.4. Mesleki Çalışma Grupları
Raylı sistemler mühendisleri arasında teknik bilgi paylaşımını sağlamak ve raylı sistemler alanında ki teknik problemlere çözüm bulmak amacıyla Raylı Sistemler Mühendislerinin katılımıyla çalışma grupları kurulacaktır. Bu çalışma grupları aşağıda belirtilmiştir. Düzenli toplantı ve çalıştaylar gerçekleştirilecek ve sonuç bildirimleri ilgili kurum/kuruluş/firma ile paylaşılacaktır.
Çalışma grupları;

Raylı Sistemler Araç Grubu
Raylı Sistemler Sinyalizasyon ve Telekomünikasyon Grubu
Raylı Sistemler Altyapı Grubu
Raylı Sistemler Üstyapı Grubu
Raylı Sistemler İşletme Grubu
2.2.5. Mühendislere Yönelik Eğitimler
Raylı Sistemler Mühendislerinin mesleki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla mühendislere yapılacak anket sonucu profesyonel teknik eğitimler düzenlenmesi hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda eğitimler Kasım ayı sonunda yayımlanacaktır.

2.3. Genel Etkinlikler
2.3.1. Raylı Sistemler Mühendisliği Oryantasyonu
Raylı Sistemler Mühendisliği öğrencilerine yönelik bölümleri, meslekleri hakkında bilgilendirmek amacıyla Kasım ayının ilk haftasında Raylı Sistemler Mühendisliği Oryantasyonu düzenlenecektir.
Bu oryantasyon kapsamında sektör, mezunlar ve çalışma alanları hakkında bilgiler aktarılacaktır. Oryantasyon sonunda düzenlenecek olan etkinlik ile öğrencilerin birbirleri ile tanışma ve kaynaşması hedeflenmektedir.

2.3.2. RARGE Raylı Sistemler Proje ve Fikir Yarışması
Raylı Sistemler Derneği, Anadolu Üniversitesi ve TCDD iş birliğinde Eskişehir’de raylı sistemler alanında proje ve fikirlerin desteklenmesi amacıyla “RARGE Raylı Sistemler Proje ve Fikir Yarışması” düzenlenecektir. 2019 yılı içerisinde gerçekleşecek olan bu etkinlik tamamlanmak üzere olan sponsorluk çalışmalarının ardından ilan edilecektir.

2.3.3. Raylı Sistemler Mühendisliği Kongresi
Raylı Sistemler Mühendislerinin ve Mühendis Adaylarının, mevcut mesleki problemlerinin gündeme getirilmesi ve sektöre yönelik teknik bilgi ve paylaşımda bulunmak amacıyla Ankara’da OSTİM Kongre Merkezi’nde ilgili tüm paydaşların katılımıyla paneller ve çalıştaylardan oluşan “Raylı Sistemler Mühendisliği Kongresi” gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

2.3.4. Demiryolu Sistemleri Tescil ve Kabul Yönetimi Paneli
Raylı Sistemler Derneği ve Eurasia Rail iş birliği ile 2019 yılında İzmir’de gerçekleşecek olan demiryolu fuarı içerisinde “Demiryolu Sistemleri Tescil ve Kabul Yönetimi Paneli” gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bu çalışmaya dair görüşme ve çalışmalar devam etmektedir.

2.3.5. Fuar Gezileri
Sektörün güncel takip edilmesi ve profesyonel iş ağının geliştirilmesi amacıyla fuar gezileri planlamaktadır. Aşağıda ki fuarlar için gezi programları oluşturulacaktır.

Transist
Eurasia Rail
2.4. Sosyal Faaliyetler
2.4.1. Mezuniyet Balosu
Raylı Sistemler Mühendisliği’nde mezun olacak tüm öğrencilerin bir arada olmaları ve kaliteli bir mezuniyet günü yaşamaları amacıyla derneğimiz tarafından mezun öğrencilerimize yönelik mezuniyet balosu düzenlenmesi hedeflenmektedir. Mezuniyet balosuna yönelik program önerisi için kayıtlar Kasım ayı içerisinde açılacaktır.

2.4.2. Yükselen Topuklar
Ülkemiz nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan kadınların iş gücüne olan katkısı yadsınamaz bir gerçektir. Raylı Sistemler Derneği olarak Kadın Mühendislerin etkili ve alanlarında girişimci ruhlu olduklarını göstermek ve profesyonel katılımcıların desteğiyle özgüven ve motivasyonunu artırmak amacıyla “Yükselen Topuklar” Konferansı düzenlenecektir.

2.4.3. Kamp Etkinliği, Sosyal Geziler ve Film Günleri
Raylı Sistemler Derneği üyeleri arasında kaynaşmanın sağlanması, sosyal paylaşımın artırılması, çevre ve doğa bilincinin oluşturulmasına yönelik;

Doğa kampları
Sosyal Geziler (Amasra, Bolu vb.)
Film Günleri düzenlenecektir.
2.4.4. Diğer Sosyal Faaliyetler
Program dışında piknik, özel gün ve kutlamalara yönelik faaliyetlerde düzenlenecektir.

2.5. Tüzel Faaliyetler
2.5.1. Dış Paydaşlık
Raylı Sistemler Derneği olarak demiryolu alanında kamu kurum ve kuruluşlarının strateji planlaması çalışmalarında dış paydaş olarak yer alınmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Raylı Sistemler Derneği şu an TCDD ve Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün dış paydaşı olarak 2 Ekim ve 5 Ekim’de yapılan çalıştaylarında yer alarak Raylı Sistemler Mühendislerini temsil etmiş hem sektöre yönelik hemde mesleğimize yönelik uygulanması gereken başlıkları ifade etmiştir. Dış paydaşlık konusunda Bakanlık, TCDD, TCDD Taşımacılık, DDGM, AYGM, Belediye İştirakleri ile çalışmaların sürekliliği hedeflenmektedir.
2.5.2. Tüzel Üyelik Çalışmaları
Sektöre yönelik faaliyetlerin artırılması, tüzel ilişkilerin güçlendirilmesi ve derneğimize desteği artırılmasına yönelik kurum ve firmalar ile tüzel üyelik görüşmeleri başlatılmıştır.
2.5.3. Protokoller
Tüm dernek faaliyetlerimizin desteklenmesi ve ortak proje geliştirilmesine yönelik kurum/kuruluş/firmalar ile görüşmeler sürmektedir. Bu görüşmelerin imzalanacak protokolle sürekliliği sağlanması hedeflenmektedir. Protokoller de ki önceliğimiz dernek faaliyetlerimizin desteklenmesi ve iş başı eğitim programları olarak belirlenmiştir.
2.5.4. Şube Kurma
Etkin ve faal bir dernek olarak çalışmalarımızı yaygınlaştırmak amacıyla Eskişehir, Ankara ve İstanbul’da Raylı Sistemler Derneği şubesi kurulması hedeflenmektedir.

2.6. Üye İletişimi
2.6.1. Üye Bilgilendirme
Raylı Sistemler Derneği olarak, üyelerimiz ile olan iletişimin zayıf olduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda üyelerimiz ile ilgili paylaşımın artırılması amacıyla e-posta, kısa mesaj ve yazılı materyaller ile tüm faaliyet bilgilendirmelerinin güncel olarak yapılması, ayrıca her hafta dernek merkezinde 1(gün) üyelerin katılabileceği bilgilendirme günü düzenlenmesi kararlaştırılmıştır.

2.7. Bütçe Yönetimi
Derneğimiz tarafından elde edilen gelir ve yapılan giderler aylık rapor olarak yayımlanacaktır.
2.7.1. Üye Aidat Yönetimi
Raylı Sistemler Derneği genel kurulda üyelik borçlarının silinmesine yönelik yetki almıştır. Raylı Sistemler Derneği üyelik aidatları mümkün olduğu ölçüde yıllık olarak toplanacaktır. Yıllık ödeme yapan üyelerimizin geçmişe yönelik aidat borçları konusunda kolaylık sağlanacaktır. Aylık aidat hatırlatması yapılarak aidat borcu birikmesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
2.7.2. Sponsorluk Çalışmaları
Derneğe gelir getirici faaliyetler ile aidatlara olan maddi bağımlılığın en aza indirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Raylı Sistemler Derneği tarafından 4 dilde açıklamalı teknik terimler sözlüğü hazırlanmaktadır. Bu terimler sözlüğüne alınacak reklam ücretleri ile derneğe gelir getirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca faaliyetlerimize yönelik genel sponsorluk görüşmeleri de yönetim kurulumuzca başlatılmıştır.