Raylı Sistemler Derneği Mesleki Eğitim Gezileri (İstanbul)
Raylı Sistemler Derneği ve Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen Mesleki Atölye Eğitimleri programı kapsamında 24 kişilik 4 öğrenci grubu 2 gününü İstanbul, Bursa, Sakarya ve Eskişehir’de geçirdi.
Mesleki Atölye Eğitimlerinin İstanbul Programında Türkiye’nin en büyük kent içi raylı sistemler haritasına sahip işletmesi olan İSTANBUL ULAŞIM A.Ş ve en köklü kamu kuruluşu olan ve son yıllarda büyük atılımlar gösteren TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI’na bağlı 1. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ve MARMARAY destekleriyle mesleki atölye eğitimleri verildi.
Programın 1. gününde 24 kişilik grup TCDD 2. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ binası olan Haydarpaşa Garı’nda yetkililer tarafından misafir salonunda ağırlandı. Yol yorgunluğunu atan öğrenciler Eğitim Salonuna geçerek TCDD Tanıtımı, Şehirlerarası Raylı Sistemler İşletmeciliği, Emniyet Yönetim Sistemi, Sinyalizasyon ve Yolcu Bilgilendirme Sistemleri hakkında seminer eğitimi aldılar. Seminerler sonrası yetkililer eşliğinde Üsküdar’da bulunan MARMARAY Kumanda Merkezine geçen öğrenciler Kontrol Merkezi ve Marmaray’da kullanılan SCADA Sistemleri hakkında eğitimler aldılar. Kumanda Merkezinde eğitimlerini tamamlayan öğrenciler Marmaray Metrosuna binerek yetkililer tarafından bilgilendirilmeye devam edildi. Aynı zamanda beşerli gruplar halinde makinist kabininde ziyaret eden öğrenciler uygulamalı eğitimlerine de devam ettiler. Yenikapı MARMARAY bakım atölyesine gelen öğrenciler Atölyelerinin ve Ekipmanlarının Tanıtımı, Marmaray Metro Setlerinin Bakım ve Onarımı hakkında bilgi alarak eğitim programının birinci gününü sonlandırdılar.
Eğitim sonrası öğrencilerin konaklaması için TCDD Fenerbahçe Eğitim Ve Dinlenme Tesisleri’ne geçtiler.
Ertesi gün 24 kişilik grup İstanbul Ulaşım Esenler Merkezine giriş yaparak programın 2. günü başladı. Eğitim salonuna geçen öğrenciler Genel Şirket Sunumu ile başlayan seminer Kent İçi Raylı Sistemler İşletmeciliği ve ERP programı (İstanbul Ulaşım A.Ş kendi yazdığı iş akısının oluşturulduğu ve analizinin yapıldığı program) tanıtımı ile son buldu. Seminer sonrası öğrenciler esenler atölyesini gezerek Atölyelerinin ve Ekipmanlarının Tanıtımı, Metro Setlerinin Bakım ve Onarımı hakkında bilgiler aldılar.
Yetkililer ile M1 metro hattına binen öğrenciler aktarma yaparak M2 Metro hattına bindiler. Yol boyunca yetkililerden bilgi almaya devam eden öğrenciler beşerli gruplar halinde makinist kabinini de ziyaret ederek seyahat ettiler. Yolculuk sonrası Seyrantepe Kumanda Merkezine ulaşan öğrenciler Kumanda merkezi ve afet yönetim sistemi hakkında bilgi aldılar. Seyrantepe Hat ve Sabit Tesisler Bakım Hizmetleri Atölyesine geçen öğrenciler pnömatik ve hidrolik bakim atölyesini ve bogie-motor bakım atölyesini ziyaret ederek eğitimlerine devam ettiler. Araç otoparkında 3 raydan enerjisini alan metro araçları hakkında teknik bilgi alan öğrenciler daha sonra bu araçların bakım ve onarımı görerek teknik atölye eğitimlerini tamamladılar ve Karabük’e doğru yola çıktılar.
Etkinlik kapsamında İstanbul programı için verdikleri Ulaşım desteklerden dolayı KARABÜK ÖZEL SEKTÖR HADDECİLERİ DERNEĞİ’ne, konaklama desteği için TCDD GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’ne ve eğitim desteklerinden ötürü İSTANBUL ULAŞIM A.Ş’YE ve TCDD 1.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’ne Raylı Sistemler Derneği olarak TEŞEKKÜR EDERİZ.